Новини

Відродження старовинних харчових технологій як елемент продовольчої безпеки України

6-13 липня 2013 р. Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень у м. Львові спільно з Львівською національною академією мистецтв та ПП «Будьмо здорові» у межах Міжнародного проекту «Екологічний ракурс» відбувся Перший міжнародний семінар «Відродження старовинних харчових технологій як елемент продовольчої безпеки України» - «Хліб наш насущний…» (м. Львів – м. Яремче Ів.-Франківської обл.,Україна). Основною метою проведення заходу було: розробка рекомендацій щодо посилення продовольчої безпеки України через відродження старовинних харчових технологій. Учасниками семінару були економісти, етнографи, технологи, підприємці, представники органів державної влади, інші професійно зацікавлені особи.

Серед ключових доповідачів відзначимо наступних учасників семінару.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся директор РФ НІСД у м.Львові, к.е.н. Володимир Волошин, який зазначив, що одним з найактуальніших аспектів зміцнення економічної безпеки в умовах глобальних викликів залишається проблема посилення продовольчої безпеки. Тому основною метою проведення семінару такого типу є дослідження, відродження та популяризація екологічно чистих харчових технологій для плекання здорової нації та розробка напрямів протидії глобальній конкурентній боротьбі вітчизняними підприємствами на світовому рину агропромислової продукції.

 

Вадим Мицик
(с.Тальне Черкаської області)
– доктор філософії в галузі культурології, професор Міжнародної Кадрової Академії, заслужений працівник культури України, етнолог, директор Тальнянського музею хліборобства наголосив на необхідності популяризації стародавніх харчових технологій, зокрема у сфері хлібопечення, з метою підвищення фізичного здоров’я нації.

 

Світлана Творун
(м.Вінниця)
– кандидат історичних наук, завідувач кафедри загальнонаукових гуманітарних дисциплін Вінницького інституту економіки Тернопільського національного економічного університету загострила увагу учасників на аспектах важливості відродження основ традиційної кухні, яка повинна стати базою посилення конкурентних переваг України у сфері етнокультури та продуктів харчової промисловості на світовому ринку.

 

Доцент Львівської національної академії мистецтв Зеновія Шульга (м. Львів) – автор та керівник Міжнародного етномистецького проекту «Екологічний ракурс» звернула увагу на необхідності всестороннього наукового дослідження у сфері етнокультури з метою відродження прадавніх традицій хлібопечення в Україні та необхідності їх запровадження у методики виховання молодого покоління.

 

Ідейний засновник ПП «Будьмо здорові», кандидат економічних наук Руслана Римарська (м.Львів) наголосила на необхідності відродження та популяризації екологічно чистих технологій при виробництві хлібобулочних виробів, які складають значну частку раціону українців.

Ці, з однієї сторони забуті, а з іншої – осучаснені інноваційні харчові технології повинні стати вагомим елементом посилення продовольчої безпеки України.

Насамперед, йдеться про застосування бездріжджових технологій – так званих традиційних заквасок.

 

У своєму виступі Ксенія Ковальчук
(м. Сургут, Російська Федерація)
– методист Етнокультурного центру «Старий Сургут» зауважила, що популяризовані через представників діаспори національна кухня та традиційні для України продукти – це елементи позитивного іміджу України, які в сучасних умовах одержали потенціал до комерціалізації та формування здорової нації і нарощення обсягів експорту у сфері сільського господарства.

 

К.е.н., к.т.н., докторант НІСД, доцент кафедри менеджменту соціокультурної сфери ЛНАМ Олеся Дацко звернула увагу учасників семінару на посиленні загрози культивування деструктивних субкультур – не властивих для українців, які, у тому числі, передбачають загрозливий для життя та здоров’я людей спосіб харчування та поведінки у соціумі.

 

Серед учасників у роботі семінару взяли також участь к.е.н., доцент Наталія Петришин (м.Чернівці) – доцент Чернівецького торговельно-економічного університету, екс-голова асоціації хлібопекарів м.Чернівці; Любов Багрій (м.Чернівці) – викладач кафедри харчових технологій та готельно-ресторанного бізнесу Львівської комерційної академії, Тамара Ніколова (м. Умань Черкаської області) – вчитель середньої школи; Віра Манько (м.Львів) – автор книг з етнографії, інженер-технолог видавництва "Свічадо"; Марія Іванишин (м. Львів) – етнограф; д.е.н., доцент Марія Флейчук – професор кафедри міжнародних економічних відносин ЛКА, провідний науковий співробітник РФ НІСД у м. Львові; Оксана Литвин (м.Коломия Івано-Франківської області) – художник, етнограф; Ярослав Сахро (м.Коломия Івано-Франківської області) – художник, етнограф та інші.

    Центр суспільних інновацій
         
    Актуально   |   Про Нас   |   Контакти   |   Галерея   |   Звіти   |   Проекти