Новини

27.05.2014
Гетьман Сагайдачний у Харкові

19 травня до Харкова прибув пам’ятник гетьманові Петру Сагайдачному, демонтований у Севастополі 26 квітня 2014 року. Місто отримало монумент після особистого звернення до влади Криму мера Геннадія Кернеса, який перебував у Ізраїлі на лікуванні після тяжкого поранення. У офіційному зверненні до харків’ян мер пообіцяв знайти місце для пам’ятника, а також наголосив на тому, що займає тверду позицію підтримки єдиної України, шанування та збереження історії країни й назвав особистість гетьмана Сагайдачного взірцем патріота своєї землі.

Голова Спілки української молоді Харківщини Кость Черемський вважає, що прибуття пам’ятника гетьманові Сагайдачному до Харкова — це позитивна подія, бо донедавна в місті руйнувалися пам’ятки української історії. «Зараз відбувається переважання унітарних сил, люди виходять з-під контролю Росії, відходять від сепаратизму. І багато звичайних українців і власників бізнесу розуміють, що вони можуть бути заможні тільки в унітарній державі», — вважає громадський діяч.

Громадські діячі Харкова також схвально ставляться до заяви Геннадія Кернеса про необхідність шанування історії та патріотизму Сагайдачного й очікують від мера подальших дій у цьому напрямі. «Чи щира патріотична позиція Геннадія Кернеса, ми дізнаємося, якщо він повернеться після лікування та відновить коштом міськради пам’ятну дошку Шевельову. Ми збираємося звертатися до мера з цією пропозицією, — повідомляє Кость Черемський, який був одним із ініціаторів встановлення дошки, забороненої та зруйнованої восени 2013 року. — Це буде для нас індикатором його справжніх намірів.  Тоді можливе налагодження діалогу. В Кернеса ще є час для праці на посаді мера Харкова, він може використати його, щоб реабілітуватися, долучитися до відбудови держави, збереження історії».

    Центр суспільних інновацій
         
    Актуально   |   Про Нас   |   Контакти   |   Галерея   |   Звіти   |   Проекти